Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
Zonne-energiegids.be
Zonne-energiegids.be

Terugleververgoeding zonnepanelen

Om een terugleververgoeding te krijgen dien je als eerste over een werkend zonnepanelen systeem te beschikken en een juiste meter. En is het verstandig om je systeem aan te melden bij de netbeheerder. Steeds meer huishoudens beschikken over een slimme meter tegenwoordig. Zo een meter kan het verbruik en de opbrengsten correct registreren. Een gewone meter met draaischijf die ook terug kan draaien is eveneens een mogelijkheid. In beide gevallen kun je dus aan de slag met zonnepanelen. Mocht je niet over de juiste meter beschikken dan is het verstandig om met je netbeheerder contact op te nemen.

Wat kun je verdienen?

De salderingswet stamt uit het jaar 2014 en maakt het mogelijk dat een bij jouw energieleverancier ingekochte kilowattuur gelijkgesteld is aan een opgewekte kilowattuur tot aan de zogenoemde salderingsgrens (m.a.w. de salderingsgrens staat gelijk aan hoeveel je aan stroom hebt ingekocht bij je energieleverancier, echter hanteren sommige energiemaatschappijen soms andere maxima). Je kunt bijvoorbeeld op jaarbasis 3800 kWh inkopen bij je energieleverancier en 4000 kWh opwekken. In zo een geval krijg je €20 euro voor dit overschot en geen €40 euro zoals je wellicht zou denken. Omdat je salderingsgrens van 3800 kWh is bereikt zal alles daarboven ingekocht worden tegen het kale leveringstarief welke ongeveer €0,10 euro per kWh kan zijn.

Vergoeding

Zoals beschreven is de terugleververgoeding bij groene energieleveranciers ongeveer €0,10 euro per kWh boven de salderingsgrens. Het wordt ook wel ‘levering tegen het kale leveringstarief’ genoemd. Tot aan de grens is het tarief gelijk aan wat je voor een kWh moet betalen. Dat is dit jaar ongeveer €0,20 euro per kWh. Als je dus veel verbruikt mag je dus ook meer terugleveren tegen het volle tarief.

Meer begrippen:
> Energetische terugverdientijd
> Energielabel
> Feed-in tarief (teruglevertarief)
> Meter
> Volt
> Warmtepomp
> Wattpiek
> Zonnestroom

Of bekijk alle begrippen.

 

Offertes voor zonnepanelen ontvangen?

Kies voor een erkende installateur en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van vakmensen actief in jouw buurt.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & Bespaar
  • Erkende installateurs