Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
Zonne-energiegids.be
Zonne-energiegids.be

Feed-in tarief (teruglevertarief)

Het feed-in tarief wordt ook wel het teruglevertarief genoemd, de zonnepremie of de terugleververgoeding. Het is een term welke de vergoeding weergeeft welke je krijgt als je stroom aan het net levert in plaats van wanneer je het verbruikt. Als je immers meer energie opwekt dan verbruikt dan krijg je hier ook een vergoeding voor. Het verschilt per energieleverancier hoeveel het feed-in tarief boven de salderingsgrens is. Tot aan deze grens is het tarief gelijk aan de prijs die je voor een kWh moet betalen. Boven deze grens krijg je dit jaar tussen de €0,07 en €0,10 euro per kWh dat je teruglevert aan het net (’tegen het kale leveringstarief’ wordt ook vaak gebruikt). Daarom is het niet interessant om veel meer te produceren dan je verbruikt en kun je dus beter een systeem nemen dat kleiner is dan je verbruik. Zie pagina salderen voor meer informatie.

De geschiedenis van het feed-in tarief

In 1978 zijn soortgelijke programma’s als eerste ingevoerd in de Verenigde Staten. In Duitsland volgden soortgelijke regelingen in 1990. Hierna volgden ook vele andere Europese landen. Het heeft zijn vruchten afgeworpen. Zo kent men in Duitsland, Spanje en Denemarken een energievoorziening uit zonne-energie en windenergie van 5% tot 20%.

Meer begrippen:

> Ampèremeter

> Azimut

> Groene stroom

> Groep

> Inverters

> Isolatie

> Kilowattuur (kWh)

> Sluipverbruik

> Terugleververgoeding

> Zonnestroom

Of bekijk alle begrippen.

 

Offertes voor zonnepanelen ontvangen?

Kies voor een erkende installateur en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van vakmensen actief in jouw buurt.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & Bespaar
  • Erkende installateurs