Zelf stroom opwekken
De meest populaire vorm van zelf stroom opwekken is toch wel door middel van zonnepanelen. Ze worden alsmaar goedkoper, efficiënter en steeds compacter. Daarnaast wordt het ook steeds makkelijker en goedkoper om ze te installeren en te onderhouden. Dat maakt het voor particulieren een stuk aantrekkelijker om zonnepanelen aan te schaffen. Tegen 2023 moet 16% van de Vlaamse stroom groene stroom zijn, dus de overheid stimuleert de aanschaf van zonnepanelen ook nog eens door allerlei aantrekkelijke financiële vergoedingen te regelen (zie BTW zonnepanelen). Zo wordt de terugverdientijd aanzienlijk korter als je zonnepanelen aanschaft.
Factoren bij energie opwekken
Je wilt natuurlijk wel weten welke factoren een rol spelen bij het opwekken van zonne-energie voordat je overgaat op een aankoop. Wat zonnepanelen opleveren aan energie is afhankelijk van een aantal elementen. Zo is de kracht van de zon een belangrijke factor, ook wel de instralingfactor genoemd. Daarnaast is de stand van de zonnepanelen ten opzichte van de zon ook een factor die meespeelt. Hierbij draait het om de helling en de richting van de panelen. De ventilatie bij de panelen beïnvloeden eveneens het rendement. Daarnaast ligt het er ook nog eens aan wat het rendement en vermogen van je zonnepanelen is.
Gemiddelde opbrengst van zonnepanelen
Maar wat gaan zonnepanelen dan gemiddeld opleveren? Wattpiek is de term die gebruikt wordt voor het vermogen van zonnepanelen, kortweg WP genoemd. Het piekvermogen dat een zonnepaneel kan leveren bij de meest voordelige zoninstraling wordt hierin aangegeven. Gemiddeld kan er in de praktijk volgens de overheid zo’n 875 kWh per jaar worden opgewekt voor iedere 1000 wattpiek. Goede zonnepanelen hebben tegenwoordig een piekvermogen van zo’n 250 WP per paneel. Uitgerekend komt dat dan neer op 220 kWh per paneel per jaar.
Meer begrippen:
> Groep
> Volt
> Wattpiek
> Zonnecel
Of bekijk alle begrippen.