Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
Zonne-energiegids.be
Zonne-energiegids.be

Groep

Een groep in de elektrotechniek is een groep van de meterkast welke de stroomvoorziening in een deel van de woning verzorgd. In een meterkast tref je een aardlekschakelaar aan en ook verschillende groepen. Iedere groep heeft een eigen stop of schakelaar. Tegenwoordig zijn de groepen vaak beveiligd met een smeltveiligheid of installatie automaat.

Waarom een groep voor een deel van de woning?

Als er een storing voorkomt in je huis dan gaat het stroom van slechts een deel van je woning uit. Niet de hele woning zal dan zonder stroom komen te zitten. Zo kan de keuken of de woonkamer zonder stroom komen te zitten. Het hele huis wordt dan echter niet donker. En dat is natuurlijk wel een groot voordeel.

Een smeltbeveiliging of stop

Een smeltbeveiliging beschermt de leidingen van een groep voor hoge stromen. Het voorkomt zelfs dat er brand kan ontstaan. Doordat de smeltbeveiliging de zwakste schakel is zal juist hier de beveiliging smelten. Vaak wordt er gebruik gemaakt van een 10 ampère of een 16 ampère tussenstuk. Een hoofdzekering is vaak 25 ampère of 30 ampère.

Een installatieautomaat

Tegenwoordig wordt er gebruik gemaakt van installatieautomaten. Hierbij is het mogelijk om de knop om te draaien en dan werkt alles weer. Tenminste als de kortsluiting of het probleem is verholpen. Het is niet nodig om er een nieuwe stop in te draaien en dat kan dus in de kosten schelen.

De aardlekschakelaar!

De aardlekschakelaar is een noodstop. Het beschermt tegen lekstroom. Als er lekstroom is dan zal de aardlekschakelaar omspringen en al het stroom van de hele woning eraf halen. Het is eigenlijk de schakelaar welke alle groepen beheerst. Een soort van ‘last resort’ beveiliging.

Meer begrippen:

> Ampèremeter

> Azimut

> Biomassa

> Gelijkstroom zonnepanelen

> Groene energie

> Pelletkachel

> Silicium

> Terugleververgoeding zonnepanelen

> Vloerverwarming

> Volt

> Zonnecel

Of bekijk alle begrippen.

 

Offertes voor zonnepanelen ontvangen?

Kies voor een erkende installateur en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van vakmensen actief in jouw buurt.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & Bespaar
  • Erkende installateurs