Duurzame energie
Duurzame energie (zie: Wikipedia) is steeds populairder geworden in ons land. Duurzame energie is energie waarover we onbeperkt kunnen beschikken en waar vele generaties na ons nog van kunnen genieten. Enkele voorbeelden van duurzame energie zijn zonne-energie, aardwarmte, windenergie en biomassa.
Door de stijgende energieprijzen zijn deze vormen van energie opwekken een stuk populairder geworden. Het is nu veel interessanter om hier gebruik van te maken. Ook met het oog op het opraken van de olievoorraden en gasvoorraden zorgt dit ervoor dat we wel moeten overstappen op duurzame energie.
Hoeveel duurzame energie wordt er geproduceerd?
Wereldwijd werd er in het jaar 2016 rond de 20% van alle energie op een hernieuwbare en duurzame manier opgewekt. De helft kwam uit duurzame energie technieken en de andere helft kwam uit de traditionele biomassa. Waterkracht was trouwens de grootste bron van een moderne energie techniek met net geen 4% van de wereldwijde productie. Zie de IEA (het Internationaal Energie Agentschap).
De oliecrisis in 1973
Toen de eerste oliecrisis in 1973 uitbrak is men in het Westen zich gaan afvragen of er andere manieren van energievoorziening waren. Men wilde minder afhankelijk zijn van de olieproducerende landen. Zelf waren er nog enkele kleine olievoorraden gevonden. Maar is men toch ook op zoek gegaan naar manieren om duurzame energie op te wekken. Zonnecollectoren en zonnepanelen werden ontwikkeld en verbeterd.
Meer begrippen:
> Isolatie
> Silicium
> Volt
> Wattpiek
Of bekijk alle begrippen.