Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
Zonne-energiegids.be
Zonne-energiegids.be

Isolatie

De continue verder stijgende kostprijs voor gas en elektriciteit zorgt er voor dat het tegenwoordig meer dan ooit noodzakelijk is om je woning te verduurzamen. Naast het gebruik van zonne-energie is het isoleren van je woning ook een goede optie. Door een goede isolatie toe te passen kan er dan ook voor worden gezorgd dat het warmteverlies in de kiem gesmoord wordt. Dit betekent in de praktijk niet alleen een aangenamer leefklimaat, daarnaast zal je ook kunnen vaststellen dat de energiefactuur heel wat lager zal uitvallen waardoor je twee vliegen in één klap slaat. Ben jij eveneens van plan om je woning grondig te laten isoleren, maar ben je eerst nog op zoek naar concrete informatie met betrekking tot de mogelijkheden en de kosten? In dat geval zal de informatie op deze pagina voor jou ongetwijfeld bijzonder interessant blijken te zijn!

Wat maakt goed isoleren zo belangrijk?

Bovenstaande lijkt op het eerste zicht misschien een beetje een overbodige vraag, maar toch is bij veel mensen niet het volle potentieel van goed isoleren bekend. Wanneer we het hebben over isoleren dan denkt iedereen uiteraard automatisch aan het voorkomen van warmteverlies. Dit is dan ook één van de belangrijkste voordelen welke zijn verbonden aan isolatie, maar er is meer. Een goede, doorgedreven isolatie zorgt er namelijk eveneens voor dat je in huis altijd kan genieten van een aangenaam klimaat. Tijdens de winter worden koude bruggen vermeden wat er voor zorgt dat je steeds kan genieten van een constante, heerlijk aangename temperatuur terwijl het tijdens de zomermaanden niet overdreven heet wordt in huis.

We durven aan de hand van bovenstaande gerust te stellen dat een goede isolatie er voor zorgt dat het wooncomfort in huis aanzienlijk kan worden verbeterd (ook de overheid en non-profit organisaties kunnen dit gerust stellen). Daarnaast is er uiteraard ook nog het financiële voordeel dat er aan verbonden is. Eigenlijk is dit financieel voordeel tweedelig. In eerste instantie is er namelijk het feit dat de marktwaarde van je woning zal worden verbeterd. Dit komt omdat een goed geïsoleerd huis nu eenmaal veel eenvoudiger een overnemer vindt. Dat is echter niet alles, want het spreekt voor zich dat een goed geïsoleerde woning ook veel beter de warme lucht binnen weet te houden waardoor de verwarming niet continue moet bijstoken. Het gevolg is dat de energiefactuur aanzienlijk kan worden verlaagd en dat niet één keer, maar wel elk jaar opnieuw. Zie ook de voordelen isolatie op www.isolatie.be.

Hoeveel kost isolatie?

De kostprijs die voor isolatie in rekening wordt gebracht kan niet onaanzienlijke verschillen vertonen. Het prijskaartje wordt dan ook niet alleen bepaald aan de hand van het soort isolatiemateriaal. Wat bovendien namelijk ook te denken van de arbeidsintensiteit die er mee gepaard gaat of de bereikbaarheid en de vochtigheidsgraad in je woning? Gemiddeld kunnen we stellen dat de kosten kunnen variëren van €14 euro tot wel €150 euro per vierkante meter. Om er zeker van te zijn dat je een degelijke inschatting kan maken van de kostprijs voor jou isolatie gerelateerde opdracht hebben we de gemiddelde kosten van de soorten isolatie in onderstaande prijstabel op een rijtje gezet.

Soort isolatie Gemiddelde kostprijs
Dakisolatie Tussen €14 & €75 euro per vierkante meter
Spouwmuurisolatie Tussen €19 & €28 euro per vierkante meter
Zoldervloerisolatie Tussen €21 & €27 euro per vierkante meter
Vloerisolatie Tussen €21 & €31 euro per vierkante meter
Kelderisolatie Tussen €21 & €31 euro per vierkante meter
Muurisolatie Tussen €100 & €145 euro per vierkante meter

Het soort welke je zal laten plaatsen is niet alleen bepalend voor de kostprijs die moet worden betaald, wat bovendien ook te denken van de terugverdientijd? Veel mensen denken dat de terugverdientijd bij isolatie altijd dezelfde is, maar dat is absoluut niet correct, in tegendeel. Van alle soorten is muurisolatie degene die het langst duurt om zichzelf terug te verdienen. De gemiddelde terugverdientijd van dit soort isolatie is dan ook gelegen tussen de 13 en 15 jaar. Alle andere isolatievormen worden terugverdientijd binnen de termijn van 7 jaar.

De prijsopbouw van isolatie

De prijs welke moet worden betaald voor het plaatsen van bepaalde isolatie is altijd opgedeeld in drie verschillende onderdelen. We onderscheiden op dit vlak in eerste instantie het isolatiemateriaal, maar wat bovendien ook te denken van de kosten voor de machines evenals de arbeidskosten? Van alle drie de kosten wegen vooral de arbeidskosten vrij zwaar door. Deze nemen dan ook in totaal 60% in beslag. De materiaalkosten is de tweede grootste kost. Deze neemt namelijk 30% in beslag terwijl de resterende 10% is voorbehouden voor het gebruik van de machine(s). Je dient er altijd rekening mee te houden dat de exacte prijsopbouw sterk afhankelijk is van het soort welke wordt geplaatst. PUR is bijvoorbeeld op zich een vrij duur isolatiemateriaal, maar kan zeer eenvoudig en snel worden geplaatst. In het geval van steenwol geldt dan weer het tegenovergestelde.

Keuzes die de kostprijs van isolatie bepalen

De exacte kostprijs die je voor isolatie moet betalen is afhankelijk van tal van verschillende keuzes die jij als eigenaar van de woning dient te maken. Om er zeker van te zijn dat je geen enkele van deze keuzes over het hoofd ziet hebben we ze alvast op een rijtje gezet.

 • Keuze 1: Waar moet de isolatie worden geplaatst?
  De plaats waar de isolatie moet worden toegepast zal een niet onbelangrijke invloed uitoefenen op het uiteindelijke kostenplaatje dat in rekening wordt gebracht. Van alle verschillende soorten isolatie is spouwmuurisolatie het goedkoopst. Er bestaan uiteraard nog meer mogelijkheden om de gevel van je woning van isolatie te voorzien, maar deze zijn allemaal duurder. Het onderlinge verschil kan op dit vlak oplopen tot zomaar even €6.000 euro (gemiddelde woning)! Wanneer je de prijzen van dak- en vloerisolatie van naderbij gaat bekijken zal je eveneens kunnen vaststellen dat deze duurder zijn in vergelijking met spouwmuurisolatie. Het verschil in kostprijs is op dit vlak echter aanzienlijk kleiner. Het verschil bedraagt dan ook slechts om en bij de €1.000 euro.
 • Keuze 2: Het type isolatiemateriaal
  Welk onderdeel van je woning je ook wenst te laten isoleren, het is steeds mogelijk om een keuze te maken uit verschillende soorten materialen. Ondanks het feit dat het onderlinge prijsverschil tussen de diverse materialen niet bijzonder groot is moet het gezegd worden dat het toch de uiteindelijke kostprijs kan beïnvloeden. Dit is al helemaal het geval indien er sprake is van een groot oppervlak. Het prijsverschil kan dan per vierkante meter oplopen tot zo’n slordige €20 euro. Liggen de kosten voor het isolatiemateriaal van je keuze op het eerste zicht te ver uit elkaar? Houd dan in het achterhoofd dat duurder isolatiemateriaal veelal eenvoudiger en dus ook sneller kan worden geplaatst. Op deze manier kan er dan ook een behoorlijk bedrag worden uitgespaard op de arbeidskosten. De uiteindelijke totaalprijs hoeft bij duurder isolatiemateriaal dan ook helemaal niet hoger uit te vallen, in tegendeel.
 • Keuze 3: Combineren van meerdere isolatievormen
  Op het ogenblik dat je begint met het verbeteren van de isolatiewaarde van je woning is de kans bijzonder groot dat je uiteindelijk niet zomaar één, maar wel meerdere onderdelen in één keer zal willen laten isoleren. Dat is interessant, want op deze manier kan de specialist een totaalprijs maken voor alle isolatie gerelateerde werkzaamheden. Je zal merken dat dit totale prijskaartje altijd een stuk lager zal liggen in vergelijking met wanneer je de verschillende werken individueel zou laten uitvoeren.
 • Keuze 4: Eventueel extra opties
  Het laten isoleren van je woning is één ding. Wist je echter dat er ook nog verschillende opties bestaan die je kan laten toepassen om het wooncomfort en de waarde van je huis verder te verbeteren? Wij hebben de interessantste van deze opties uiteraard eveneens voor jou verzameld en op een rijtje gezet.
  Extra optie Gemiddelde kostprijs
  Plaatsen van ventilatierooster (klein of groot) Tussen €15 & €65 euro
  Centrale verwarming Gemiddeld zo’n €6.250 euro
  Zonnepanelen (10 stuks incl. omvormer) Vanaf zo’n €4.750 euro

Interessante bespaartips

Zoals eerder op deze pagina reeds aangegeven wordt de kostprijs van isolatie aanzienlijk beïnvloed door het type materiaal evenals de wijze waarop ze moet worden geplaatst. Voor welke vorm van isolatie je uiteindelijk ook mag kiezen, er bestaan altijd verschillende mogelijkheden om een besparing op het prijskaartje te kunnen realiseren. Wij hebben op dit vlak alvast de interessantste bespaartips voor jou op een rijtje gezet.

 • Combineer verschillende isolatie werkzaamheden
  Op het ogenblik dat je begint met het isoleren van je woning is de kans bijzonder groot dat je het niet bij één enkel onderdeel zal houden. In principe wordt het aangeraden om vooral het dak te isoleren, maar wat bovendien ook te denken van de muren? Warme lucht die de woning wil verlaten maakt een stijgende beweging waardoor ze eerst voorbij de muren moet gaan voordat het het dak kan bereiken. Ook de muren isoleren is dus zeker een aanrader. Door meerdere werkzaamheden gecombineerd uit te laten voeren kan je een aantrekkelijke besparing realiseren op het totale kostenplaatje.
 • Het aanvragen van een subsidie
  Als je isolatie kopen gaat kun je soms ook een subsidie krijgen. Deze kan er niet alleen voor zorgen dat de investering financieel interessanter wordt, daarnaast wordt ook de terugverdientijd op deze manier aanzienlijk ingekort. Houd er bovendien eveneens rekening mee dat er een BTW-verlaging geldt voor de arbeidskosten. Deze verlaging realiseert op zich reeds een (extra) besparing van 15%. Hoelang deze BTW-verlaging nog van toepassing zal zijn blijft evenwel nog maar zeer de vraag. Tijdig investeren in isolatie is dan ook aan te raden. Zie ook: www.premie-isolatie.be

Meer begrippen:

> Ampèremeter

> Azimut

> Biomassa

> Energetische terugverdientijd

> Energielabel

> Gelijkstroom

> Passieve zonne-energie

> Pelletkachel

> Silicium

> Sluipverbruik

> Terugleververgoeding zonnepanelen

> Vloerverwarming

> Warmtepomp

> Wattpiek

> Zelf stroom opwekken

> Zonnestroom

Of bekijk alle begrippen.