Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
Zonne-energiegids.be
Zonne-energiegids.be

Silicium

Silicium is een element van de scheikunde welke met het symbool Si wordt aangegeven. Het is een donkergrijze metalloïde, voor zover dit je wat mag zeggen. In 1787 is silicium ontdekt door Antoine Lavoisier. Wat later werd het als een verbinding gezien door Hymphry Davy. In het jaar 1811 werd het duidelijk dat het om een element ging. Louis Gay-Lussac verkreeg een onzuiver amorf silicium uit een siliciumtetrafluoride, door het te verwarmen in de aanwezigheid van kalium. In het jaar 1824 was het Jöns Jacob Berzelius welke zuiver silicium kreeg door dezelfde methode als Louis Guy Lussac te gebruiken. Hij heeft het resultaat wel enkele keren uitgewassen. De naam silicium komt van het Latijnse silex wat ook wel vuursteen betekent.

Een bekende silicium

Aangezien silicium ook een belangrijk onderdeel is voor halfgeleiders is het woord ook gebruikt voor een hightech regio in de wereld. Het is namelijk de basis geweest voor Silicon Valley in Californië. Ook bij planten is silicium trouwens van belang om de wanden van de cellen op te bouwen.

Toepassingen van silicium

Silicium wordt bij veel zaken en in verschillende industrieën gebruikt. Zo wordt het gebruikt bij vele bouwmaterialen. Ook wordt het gebruikt bij het maken van computerchips. De componenten van een chip worden op een plak silicium gemaakt. Ook bij keramiek wordt silicium gebruikt in de vorm van siliciumdioxide als grondstof voor de keramische materialen. Daarnaast wordt silicium ook bij staal gebruikt. En ook bij glas wordt silicium als basisstof gebruikt. Halfgeleiders noemden we zojuist al en wordt het samen met arseen, boor en onder andere fosfor gebruikt om de halfgeleiders te maken. Ook voor de productie van lasers wordt silicium gebruikt. Dan zijn er nog de zonnepanelen waarbij de zonnecellen gemaakt worden van silicium.

Meer begrippen:

> Consoles

> CV-ketel

> Dakisolatie

> Groene stroom

> Groep

> Insolatie

> Inverters

> Terugleververgoeding zonnepanelen

> Vloerverwarming

> Zonnecel

> Zonnestroom

Of bekijk alle begrippen.

 

Offertes voor zonnepanelen ontvangen?

Kies voor een erkende installateur en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van vakmensen actief in jouw buurt.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & Bespaar
  • Erkende installateurs