Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
Zonne-energiegids.be
Zonne-energiegids.be

Elektriciteitsmeter

Een elektriciteitsmeter wordt ook wel een kWh-meter genoemd of een stroommeter. Het houdt het verbruik van elektriciteit bij van een bedrijf of een huishouden. De elektriciteitsmeter vind je altijd in de meterkast en is een vast onderdeel van de elektriciteitsinstallatie. Er zijn verschillende soorten meters. Zo zijn er de verbruiksmeters, maar ook elektriciteitsmeters welke terug tellen als er juist stroom geleverd wordt aan het net. En is de slimme meter een vrij recente uitvinding.

De geschiedenis van de elektriciteitsmeter

Vanaf het moment dat elektriciteit op grote schaal voor iedereen beschikbaar werd moest er een manier ontwikkeld worden om het verbruik van de elektriciteit te meten. Op basis van die gegevens kon men dan namelijk de kosten in rekening brengen. In 1882 kwam Edison met een meetinstrument wat zink liet smelten van de ene naar de andere elektrodeplaat. De verandering in gewicht zou vervolgens gebruikt worden om het elektriciteitsverbruik te meten en om een rekening te sturen. Deze manier van elektriciteitsverbruik meten was erg omslachtig en niet precies. Het was echter wel een van de eerste methodes om het stroomverbruik te kunnen meten. Tegenwoordig gaat het natuurlijk totaal anders.

Vandaag de dag

Tegenwoordig maken we gebruik van een motorische meter van Thomson. Het meet de kilowatturen welke verbruikt worden. In de meter zitten spoelen om op basis van de wrijving de elektriciteit te meten. De meter wordt kan alleen gebruikt worden voor wisselstroom.

Een dubbeltarief elektriciteitsmeter

Tegenwoordig zijn er ook elektriciteitsmeters met twee tellers. Een teller is voor het verbruik overdag (piekuren) en een is voor het verbruik ’s nachts en in het weekend (daluren). Op deze manier kan een energieleverancier particulieren en bedrijven motiveren om juist in de nacht of in het weekend de stroom te gaan gebruiken. Hierdoor ontstaat er een betere verdeling van het verbruik, wat het produceren van stroom gemakkelijker maakt. De energieleverancier moet dit dubbeltarief dan trouwens wel aanbieden. Anders wordt het verbruik van de beide meters bij elkaar opgeteld.

Meer begrippen:

> Ampèremeter

> CV-ketel

> Dakisolatie

> Duurzame energie

> Energetische terugverdientijd

> Losstaand zonnepanelen systeem

> Meterkast

> Passieve zonne-energie

> Pelletkachel

> Wattpiek

> Wisselstroom

> Zonnetoren

Of bekijk alle begrippen.

 

Offertes voor zonnepanelen ontvangen?

Kies voor een erkende installateur en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van vakmensen actief in jouw buurt.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & Bespaar
  • Erkende installateurs