Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
Zonne-energiegids.be
Zonne-energiegids.be

CV-ketel

Na een periode van vijftien jaar is het doorgaans tijd geworden om te investeren in een nieuwe CV-ketel. Een nieuwe ketel kan worden aangekocht uit verschillende overwegingen. Zo is het mogelijk dat de oude CV-ketel niet meer voldoende goed werkt, maar kan het ook gebeuren dat hij over niet voldoende capaciteit meer beschikt. Voordat je een nieuwe CV-ketel kopen gaat is het normaal dat je graag een goed beeld zal willen hebben van de mogelijkheden die vandaag de dag op dit vlak op de markt zijn terug te vinden inclusief de kosten die er aan verbonden zijn. In dit artikel kom je meer te weten over het aanschaffen van een CV-ketel.

Hoeveel kost een CV-ketel?

De keuze om een nieuwe CV-ketel te laten plaatsen is doorgaans al snel gemaakt. Het spreekt namelijk voor zich dat mensen graag willen kunnen genieten in een aangenaam warme woning en dan hebben we het nog niet eens gehad over het warme water om bijvoorbeeld een lekker bad in te nemen. Toch is het belangrijk dat je even alle mogelijke opties tegenover elkaar afweegt. Welke CV-ketel is er bijvoorbeeld voor jouw woning echt geschikt en welke kosten zijn er bovendien aan verbonden? Laat ons in eerste instantie alvast even kijken naar de drie verschillende soorten CV-ketels die er vandaag de dag op de markt zijn terug te vinden. We onderscheiden:

Type CV-ketel Gemiddelde kostprijs Rendement
VR-ketel Tussen €925 & €1.525 euro +90 procent
HR-ketel Tussen €1.025 & €2.625 euro +100 procent
HRe-ketel Gemiddeld €11.250 euro +110 procent

Je dient er buiten de bovenstaande kosten ook nog rekening mee te houden dat er eveneens zogenaamde montagekosten in rekening dienen te worden gebracht. Voor het monteren van een CV-ketel kun je er, afhankelijk van de vakman van je keuze, rekening mee houden dat hier een kostenplaatje aan verbonden is van tussen de €525 euro en €925 euro.

Om er zeker van te zijn dat je echt een goed beeld krijgt van de diverse CV-ketels op de markt evenals het kostenplaatje dat er aan verbonden is hebben we nog een extra prijstabel voor jou opgemaakt. Zo weet je meteen welke CV-ketel voor jou het interessantst is en met welke kosten je precies rekening dient te houden.

Klasse Gemiddelde kostprijs Capaciteit
CW1 Tussen €925 & €1.425 euro 4 liter
CW2 Tussen €1.125 & €1.625 euro 6 liter
CW3 Tussen €1.225 & €1.825 euro 10 liter
CW4 Tussen €1.425 & €2.025 euro 13 liter
CW5 Tussen €1.825 & €2.600 euro 17 liter
CW6 Tussen €2.400 & €3.000 euro 20 liter

Alles bij elkaar gezien moeten we dus stellen dat het aanschaffen van een nieuwe CV-ketel steeds gepaard gaat met een niet onaanzienlijke investering. Het goede nieuws is echter dat je door het aanschaffen van een nieuwe ketel niet alleen bent verzekerd van een aangenaam warme woning, daarnaast kan er ook nog eens behoorlijk worden bespaard op de stookkosten. In vergelijking met oude CV-ketels is het zo dat de nieuwe uitvoeringen zomaar een besparing kunnen realiseren die kan oplopen tot een niet onaantrekkelijke €300 euro op jaarbasis. Dit zorgt er voor dat het investeringsbedrag van een HRe-ketel niet zelden binnen een periode van 6 jaar kan worden terugverdiend. Omwille van het feit dat een CV-ketel doorgaans toch over een levensduur van gemiddeld 15 jaar beschikt zijn de resterende jaren eigenlijk pure winst (de onderhoudskosten daar gelaten; die variëren nauwelijks per merk/model).

De prijsopbouw van een CV-ketel

Indien we het volledige kostenplaatje van een CV-ketel in detail gaan bekijken kunnen we niet anders dan vaststellen dat deze grofweg bestaat uit twee verschillende delen. Uiteraard is er in eerste instantie de aankoop van de ketel zelf. Deze aankoopprijs neemt tussen de 60% en 65% van het totale prijskaartje in beslag. De resterende 40% is dan voorbehouden voor het indekken van de arbeidskosten met betrekking tot het plaatsen van de ketel. Je dient er rekening mee te houden dat het gemiddelde uurloon met betrekking tot het plaatsen van een CV-ketel is gelegen tussen de €50 en €60 euro. Een gemiddelde installatie van een ketel neemt bovendien ongeveer 4 uur tijd in beslag.

Keuzes die de kostprijs van een CV-ketel kunnen beïnvloeden

Het mag ondertussen wel duidelijk zijn dat de ene CV-ketel absoluut de andere niet is. Door uiteindelijk te kiezen voor een echt kwalitatieve en energiezuinige CV-ketel beschik je niet alleen over een installatie waar je vele jaren genot van zal ondervinden, daarnaast kan er op deze manier ook nog eens heel wat worden bespaard op de energiefactuur. Om er zeker van te zijn dat je uiteindelijk zal kiezen voor de best mogelijke CV-ketel die optimaal aansluit op jouw situatie hebben we alvast even de belangrijkste keuzes die gemaakt dienen te worden met betrekking tot het aanschaffen van een CV-ketel voor jou op een rijtje gezet.

Keuze 1: Het type ketel
Zoals je reeds eerder op deze pagina hebt gezien onderscheiden we tegenwoordig drie verschillende CV-ketels op de markt… hoewel, eigenlijk wordt de conventionele ketel niet echt meer gemaakt. Wat overblijft zijn twee type CV-ketels die bijzonder interessant zijn voor heel veel gezinnen, namelijk:

> De VR en HR ketels: Deze zijn verdeeld over twee verschillende soorten. Zo onderscheiden we op vlak van een dergelijke ketel niet alleen de soloketel, maar ook de combiketel. Een soloketel is geschikt voor het verwarmen van je woning terwijl een combiketel je niet alleen voorziet van een warm huis, maar ook van lekker warm water in de douche. Het is eigenlijk vrij normaal dat van beide soorten de combiketel de meest gekozen type CV-ketel is.

> De HRe ketel: Deze type van CV-ketel wordt elke dag opnieuw een beetje populairder. De HRe ketel is dan ook een echt bijzondere combiketel die niet alleen in staat is om warmte op te wekken en warm water te realiseren, bovendien levert het ook nog eens elektriciteit. Om dit te kunnen realiseren verbruikt de HRe ketel een stukje meer gas in vergelijking met de alternatieven op de markt, maar het rendement ligt ook een flink stuk hoger.

Keuze 2: Het merk van de CV-ketel
Het spreekt voor zich dat er door de jaren heen verschillende merken op de markt zijn geïntroduceerd die er allen voor hebben gekozen om een CV-ketel uit te brengen. Het is bij het aanschaffen van een CV-ketel dan ook altijd belangrijk om stil te blijven staan bij deze verschillende merken. Zogenaamde A-merken zijn immers altijd een flink stuk duurder in vergelijking met wanneer je kiest voor B-merken. Bovendien hoeft de kwaliteit in tegenstelling tot wat veel mensen denken ook helemaal niet zoveel minder te zijn. Wij hebben hoe dan ook de verschillende merken voor jou op een rijtje gezet aan de hand van de onderstaande tabel.

Type merk Gemiddelde kostprijs B/C-merken: AWB, Ferroli, Intergas & Remeha Tussen €825 & €1.125 euro B-merken: Bosch, Daalderop & Vaillant Tussen €1.025 & €1.325 euro A-merken: Atag & Nefit Tussen €1.325 & €1.725 euro
 • Keuze 3: De klasse van je CV-ketel
  Voordat je over gaat tot het aanschaffen van een bepaalde CV-ketel is het eveneens belangrijk om goed te kijken naar de klasse waar deze over beschikt. Hoe hoger de klasse, des te hoger de aankoopprijs van de ketel zal komen te liggen, maar des te beter de ketel uiteraard ook zal zijn. Het is aan jou om op dit vlak even de meest geschikte prijs-kwaliteitverhouding af te wegen. Houd er op dit vlak bovendien rekening mee dat een CV-ketel nooit wordt aangekocht voor een korte termijn, maar al snel voor een periode tot wel 15 jaar.
 • Interessante bespaartips

  Het aanschaffen van een CV-ketel kan een behoorlijk dure investering zijn. Het zal je op dit vlak echter goed doen om te horen dat er op tal van verschillende manieren een besparing op de aankoopprijs kan worden gerealiseerd. Wij hebben de meest interessante bespaartips op dit vlak dan ook alvast even voor jou op een rijtje gezet.

  • Koop je ketel aan in de zomer!
   Wat veel mensen niet weten is dat het altijd de moeite waard is om een nieuwe CV-ketel te kopen tijdens de zomermaanden. In deze periode is de vraag naar nieuwe ketels namelijk een stuk minder hoog in vergelijking met wanneer de winter aanbreekt. Er tijdig voor kiezen om je ketel te laten vervangen is bovendien ook gunstig voor het comfort in huis. Het spreekt immers voor zich dat niemand graag enige tijd in de kou komt te zitten tijdens de donkere wintermaanden.
  • Het huren of leasen van een CV-ketel
   Beschik je op dit ogenblik niet echt over veel financiële marge, maar ben je toch genoodzaakt om een nieuwe CV-ketel in huis te halen? In dat geval kan je er ook altijd voor kiezen om deze niet in één keer te kopen, maar wel te huren of te leasen. Dit zorgt er voor dat de investering over een langere periode kan worden gespreid.
  • Subsidie voor aanschaffen van een HRe-ketel
   Kies je er voor om een HRe-ketel te kopen? In dat geval is het mogelijk om voor het aanschaffen van een dergelijke CV-ketel een subsidie te verkrijgen. Deze subsidie bedraagt ongeveer 40% van de gemiddelde aankoopprijs. Het is onnodig om te zeggen dat deze subsidie niet alleen het investeringsbedrag flink kan beperken, maar ook nog eens de terugverdientijd kan inkorten. Zo sla je twee vliegen in één klap.

  Zie ook pagina:
  Pelletkachels

  Bronnen:
  Vlaanderen.be – onderhoud
  Vlaanderen.be – eisen verwarmingsketel

  Meer begrippen:

  > Biomassa

  > Dakisolatie

  > Duurzame energie

  > Energielabel

  > Isolatie

  > Pelletkachel

  > Vloerverwarming

  > Warmtepomp

  > Zonnestroom

  Of bekijk alle begrippen.

   

  Offertes voor zonneboilers ontvangen?

  Kies voor een erkende installateur en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van vakmensen actief in jouw buurt.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & Bespaar
  • Erkende installateurs