Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
Zonne-energiegids.be
Zonne-energiegids.be

Dakisolatie

We zijn ons er ondertussen allemaal wel van bewust dat er via het dak van onze woning bijzonder veel warme lucht verloren gaat. Het directe gevolg daarvan is niet alleen een klimaat binnenshuis die niet meteen de vooropgestelde verwachtingen weet in te lossen, daarnaast kan dit fenomeen ook nog eens zorgen voor een aanzienlijk hogere energiefactuur. Gelukkig zijn beide nadelen eenvoudig op te lossen door er voor te kiezen om het dak te isoleren.

Denk jij er eveneens over na om dakisolatie te plaatsen in je woning, maar wil je eerst de diverse opties en hun kostprijs ontdekken? Lees dan snel verder en kom alles te weten over dakisolatie!

Hoeveel kost dakisolatie?

Heb je besloten om de hoogte van je energiefactuur te verlagen door het doen van een investering in dakisolatie? In dat geval zal je graag een duidelijk beeld willen hebben van niet alleen de diverse opties op vlak van dakisolatie, daarnaast zal je ook een realistische inschatting willen maken van het kostenplaatje dat je er voor dient te betalen. Er bestaan tegenwoordig in totaal vier verschillende manieren om je dak te isoleren. Je dient er wel rekening mee te houden dat de kans bestaat dat het dak van je woning reeds geïsoleerd is. Dit geldt in het bijzonder voor woningen die zijn gebouwd na het jaar 1980. Door middel van de onderstaande prijstabel krijg je in ieder geval een goed zicht op de gemiddelde kostprijs waar je op vlak van het plaatsen van dakisolatie rekening mee dient te houden. De prijzen bepaald aan de hand van een dakoppervlak van 55 vierkante meter.

Type dakisolatie Gemiddelde kostprijs
Isolatie aan binnenzijde schuin dak (koud dak) Tussen €1.550 & €2.550 euro
Isolatie aan buitenzijde schuin dak (warm dak) Tussen €3.550 & €4.550 euro
Isolatie bij een plat dak Tussen €3.050 & €4.050 euro
Isolatie voor de zoldervloer Tussen €1.050 & €2.050 euro

De prijsopbouw van dakisolatie

Met bovenstaande heb je reeds een bepaald beeld van het kostenplaatje dat is verbonden aan het laten plaatsen van dakisolatie. Veel mensen stellen zich echter ook de vraag hoe deze kostprijs nu precies wordt bepaald. Dat is vrij eenvoudig. De prijsopbouw van dakisolatie bestaat uit drie verschillende onderdelen. In eerste instantie zijn er de arbeidskosten. Deze neemt 55% van het kostenplaatje in beslag. Zo een 40% van de kosten is vervolgens vereist voor het aanschaffen van het dakisolatiemateriaal en met de resterende 5% worden de machinekosten ingedekt. Het spreekt voor zich dat de daadwerkelijke prijsopbouw van dakisolatie altijd afhankelijk is van situatie tot situatie. Iemand die er bijvoorbeeld voor kiest om zelf de dakisolatie te plaatsen zal geen rekening moeten houden met de arbeidskosten. Hierdoor kan een behoorlijk flinke besparing ontstaan.

Keuzes die de kostprijs kunnen beïnvloeden

Het spreekt voor zich dat het prijskaartje van dakisolatie aan heel veel verschillende invloeden onderhevig is. Om er zeker van te zijn dat je op het einde van de rit niet meer of minder zal betalen dan strikt noodzakelijk is hebben we de keuzes die de grootste impact kunnen hebben op de kostprijs voor jou op een rijtje gezet.

Keuze 1: Het type isolatiemateriaal
De eerste keuze die je moet maken en die voor een niet onbelangrijk deel bepalend zal zijn voor het kostenplaatje dat moet worden betaald heeft betrekking tot het soort isolatiemateriaal. We onderscheiden op dit vlak tegenwoordig meerdere interessante mogelijkheden.

Soort dakisolatie Gemiddelde kostprijs
EPS isolatiemateriaal Gemiddeld €22 euro per m2
PUR isolatiemateriaal Gemiddeld €26 euro per m2
PIR isolatiemateriaal Gemiddeld €26 euro per m2
Glaswol isolatiemateriaal Gemiddeld €8 euro per m2

Een keuze maken uit de verschillende soorten isolatiematerialen die in bovenstaande tabel staan aangegeven doe je niet uitsluitend op basis van het prijskaartje dat moet worden betaald. Wat bijvoorbeeld ook te denken van de bijzondere eigenschappen waar het materiaal in kwestie over kan beschikken? Zo weet je met EPS een uitstekende brandveiligheid te realiseren terwijl PUR dan weer bekend staat om haar duurzaamheid en glaswol eveneens perfect dienst kan doen als geluidsisolatie. Rekening houden met deze eigenschappen is in ieder geval altijd de moeite waard!

 • Keuze 2: Isoleren van (schuin) dak of zoldervloer?
  Wist je dat het niet altijd noodzakelijk is om er voor te kiezen om het dak te isoleren wanneer je het warmteverlies via deze weg wenst te beperken? Indien je de ruimte onder het dak niet wenst te gebruiken kan je er namelijk ook voor kiezen om de zoldervloer te isoleren. Niet alleen is het toepassen van zoldervloerisolatie eenvoudiger in vergelijking met het isoleren van het dak, daarnaast is het ook nog eens zo dat het financieel voordeliger is. Het verschil tussen dak- en zoldervloerisolatie kan dan ook zomaar tussen de €500 en €2.000 euro zijn gelegen.
 • Keuze 3: Isolatiewijze bij een plat dak
  Heeft je woning geen schuin, maar wel een plat dak? In dat geval beschik je over tal van opties om je dak van isolatie te voorzien. Je kan er dan immers niet alleen voor kiezen om de isolatie aan de binnenkant, maar ook aan de buitenkant aan te brengen. Het isoleren van een plat dak van binnenuit wordt eigenlijk niet aangeraden. Dit komt omdat, indien het niet 100% correct gebeurt, de kans op houtrot aanzienlijk wordt vergroot. Wij hebben de verschillende isolatiemogelijkheden voor het isoleren van een plat dak aan de buitenzijde voor jou op een rijtje gezet.
  Soort dakisolatie bij plat dak Voordeel
  Dakbedekking wordt geplaatst op het isolatiemateriaal Het best mogelijke isolatieresultaat
  Isolatiemateriaal wordt geplaatst op de dakbedekking De beste keuze in het geval van een dakterras
 • Keuze 4: Eventuele opties
  Verder kan het interessant zijn om rekening te houden met het bestaan van een aantal opties.
  Type optie Gemiddelde kostprijs
  Vervangen van dakpannen Gemiddeld zo’n €4.250 euro voor een compleet dak
  Ventilatierooster Gemiddeld tussen €20 & €65 euro per stuk (afhankelijk van de afmetingen)
 • Ondanks het feit dat bovenstaande uiteraard slechts opties zijn en ze dus niet verplicht zijn kunnen ze in bepaalde omstandigheden wel een aantrekkelijke meerwaarde met zich meebrengen. Overwegen om het isoleren van je dak uit te laten voeren in combinatie met één of meerdere van deze opties is dan ook altijd de moeite waard.

  De terugverdientijd van dakisolatie

  Op het ogenblik dat je een bepaalde investering gaat doen spreekt het voor zich dat je graag zal willen weten op welke termijn je deze kan terugverdienen. Dat geldt eveneens voor dakisolatie. Het isoleren van je dak is zo winstgevend omdat het de belangrijkste bron van warmteverlies kan uitschakelen. De gemiddelde terugverdientijd van een investering in dakisolatie is dan ook gelegen tussen de 5 en 7 jaar. Heb je er niet voor gekozen om je dak, maar wel de zoldervloer te isoleren? In dat geval zorgt de lagere kostprijs er voor dat de terugverdientijd kan worden ingeperkt tot slechts 3 jaar! Dit maakt van beide isolatievormen in ieder geval bijzonder interessante en winstgevende investeringen.

  Interessante bespaartips voor dakisolatie

  Ondanks het feit dat het isoleren van een dak behoorlijk wat geld kan kosten is het zo dat het in vergelijking met andere kosten die in je woning moeten worden gemaakt nog wel meevalt. Bovendien is het op tal van verschillende manieren mogelijk om de kostprijs van je dakisolatie enigszins te drukken. Wil jij graag weten hoe je dit kan realiseren? Wij hebben alvast enkele van de interessantste tips voor jou opgesomd.

  • Combineren van isolerende werkzaamheden
   De kans is groot dat niet alleen je dak, maar ook wat andere onderdelen van je woning de nodige isolatie kunnen gebruiken. Het isoleren van je dak is reeds bijzonder interessant, maar het algemeen verbeteren van de isolatiewaarde van je woning kan de hoogte van de energiefactuur nog meer beperken. Bovendien, door meerdere isolatiewerkzaamheden gecombineerd uit te laten voeren zal de arbeidskost beperkt worden. Deze kwantumkorting kan in de praktijk oplopen tot een mooie 10%.
  • Zelf de dakisolatie plaatsen
   Wist je dat je voor het plaatsen van dakisolatie niet noodzakelijkerwijs een beroep hoeft te doen op een vakman? Wanneer de dakisolatie aan de binnenzijde van het dak kan worden geplaatst is dit in principe perfect zonder al teveel problemen zelf uit te voeren. Op deze manier kunnen de arbeidskosten worden beperkt of zelfs volledig worden uitgesloten. Let wel op, afhankelijk van het type isolatiemateriaal waar gebruik van wordt gemaakt kan er wel (lichte) irritatie aan huid en ogen ontstaan (denk aan glaswol bijvoorbeeld).

  Bronnen:
  Dakisolatie

  Meer begrippen:

  > Azimut

  > Biomassa

  > CV-ketel

  > Duurzame energie

  > Isolatie

  > Meter

  > Passieve zonne-energie

  > Pelletkachel

  > Silicium

  > Vloerverwarming

  > Warmtepomp

  > Wisselstroom

  > Zonnestroom

  Of bekijk alle begrippen.