Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
Zonne-energiegids.be
Zonne-energiegids.be

Pelletkachel

De pelletkachel is de voorbije jaren aan een stevige opmars begonnen. Dat is ook niet meer dan normaal, want door het kopen van een pelletkachel kan je zomaar twee vliegen in één klap slaan. In eerste instantie kun je bijvoorbeeld rekenen op een gezelligheid die vergelijkbaar is met die van een houtkachel, maar daarnaast profiteer je ook nog eens van het comfort van centrale verwarming. Het belangrijkste voordeel moet dan misschien nog wel komen, want wist je dat je met een pelletkachel ook heel wat op de energiekosten kunt besparen? Wanneer jij er eveneens aan denkt om te investeren in een pelletkachel kan de informatie op deze pagina in ieder geval ongetwijfeld zeer goed van pas komen!

Hoeveel kost een pelletkachel?

Wanneer je er voor kiest om een pelletkachel te kopen is het uiteraard van belang dat je een goed beeld hebt op de gemiddelde kosten die voor dergelijke installaties in rekening gebracht kunnen worden. Je moet er op dit vlak rekening mee houden dat er tegenwoordig zeer veel uiteenlopende soorten zijn terug te vinden. Beschik je slechts over een beperkt budget? Dan kies je voor een vrij basic pelletkachel. Wil je meteen zeker zijn van de best mogelijke kwaliteit en de meest optimale levensduur? In dat geval is het altijd interessant om te kiezen voor het aanschaffen van een high-end pelletkachel. Om je een goed beeld te geven van de verschillende kosten die verbonden kunnen zijn aan het kopen van een pelletkachel hebben we alvast even enkele prijsvoorbeelden op een rijtje gezet.

Type pelletkachel Gemiddelde kostprijs
Plaatstaal gecombineerd met gietijzer Tussen €1.600 & €2.400 euro
Gietijzer gecombineerd met chamotte Tussen €2.400 & €3.600 euro
Chamotte gecombineerd met vermiculiet Tussen €3.600 & €5.600 euro

Hoe werkt een pelletkachel precies?

Een pelletkachel is een kachel die beschikt over een ingebouwd reservoir. In dit reservoir moeten de pellets worden geplaatst. Van hieruit worden ze met behulp van een wormschroef mechanisch vervoerd naar de zogenaamde vuurkorf. De snelheid waarmee dit gebeurd is afhankelijk van de gewenste temperatuur die is vereist. Wanneer er wordt verwarmd door middel van een pelletkachel spreekt het voor zich dat er altijd rookgassen ontstaan. Deze gassen worden naar buiten afgevoerd met behulp van een ventilator. In vergelijking met de eerste pelletkachels die op de markt verschenen beschikken de hedendaagse uitvoeringen over een elektronisch regelsysteem. Op deze manier kan niet alleen het verbrandingsproces optimaal worden gehouden, daarnaast kan de pelletkachel schoon branden en kan er een zeer hoog rendement worden bereikt.

Afvoer van rookgassen via de gevel

In het merendeel van de gevallen kiezen mensen die eigenaar zijn van een pelletkachel er voor om de rookgasafvoer te realiseren door middel van een uitmonding in de gevel. Op zich is dit geen probleem, maar je moet er dan wel rekening mee houden dat er op dit vlak verschillende voorwaarden zijn, namelijk:

 • Er dient een correcte toepassing van de verdunningsfactor te worden gerealiseerd. Alleen op deze manier wordt voorkomen dat er verontreinigde rook in de verse luchtvoorziening terechtkomt en zo de woning binnendringt.
 • De verdunningsfactor is niet toepasbaar op de buren. De afstand ten opzichte van de buren wordt bepaald in vaste afstanden. Deze zijn evenwel afhankelijk van het feit of de afvoer haaks of zijdelings uitkomt op de erfgrens. In het eerste geval dient er sprake te zijn van een afstand van minimaal 2 meter terwijl dat bij de laatste optie amper 1 meter is. Kiezen de buren er toch voor om een rechtszaak aan te spannen? In dat geval zal de rechter er in het merendeel van de gevallen voor kiezen om de verdunningsfactor ook op de buren toe te passen.
 • De afstand die is terug te vinden tussen de rookgasafvoer en de brandbare materialen dient minimaal 75 mm te bedragen.
 • In het geval de rookgasafvoer niet boven de nok van het dak uitkomt dient er stil te worden gestaan bij een bepaalde tegendruk van 25 Pa. Indien je er voor kiest om bijvoorbeeld een Nordic fire pelletkachel te kopen beschik je meteen over een geautomatiseerd systeem die de snelheid van de rookgasventilator aanpast. Op deze manier hoef je, je hier eigenlijk geen zorgen om te maken.

De levensduur van een pelletkachel

Wanneer je er voor kiest om een pelletkachel van plaatstaal te kopen dient er rekening te worden gehouden met een gemiddelde levensduur van tussen de 10 en 15 jaar. Kies je voor een kwalitatiever systeem met als absolute uitschieter de chamotte gecombineerd met vermiculiet? Dan is een gemiddelde levensduur van 25 jaar een haalbare kaart. In principe is de regel dat je voor een pelletkachel altijd minimaal €2.500 euro betaalt. Dit komt omdat je dan over een systeem beschikt die een structurele meerwaarde weet te bieden in vergelijking met een gewone, houten kachel. In principe is deze prijs ook helemaal niet zo hoog gegrepen als je weet dat een goede houtkachel tussen de €1.000 en €3.000 euro kan kosten. Een pelletkachel beschikt in vergelijking met een gewone houtkachel echter niet alleen over gesofisticeerde elektronica, bovendien is er ook nog eens sprake van een complex verbrandingssysteem.

Keuzes die de kostprijs van een pelletkachel beïnvloeden

Bovenstaande heeft reeds duidelijk gemaakt dat er tegenwoordig verschillende soorten pelletkachels op de markt zijn terug te vinden. Dit zorgt er voor dat er onderling sprake kan zijn van een zeer aanzienlijk prijsverschil. Door rekening te houden met de onderstaande keuzes met betrekking tot het aanschaffen van een pelletkachel wordt er in ieder geval voor gezorgd dat je niet voor een financiële verrassing zal komen te staan.

 • Keuze 1: Het soort pelletkachel
  In eerste instantie is er natuurlijk het soort pelletkachel waarvoor je kiest. Zoals aangegeven is de combinatie van plaatstaal met gietijzer altijd de voordeligste optie. Gietijzer met chamotte is dan weer wat duurder en uiteindelijk is er nog chamotte gecombineerd met vermiculiet voor een prijskaartje van tussen de €3.600 en €5.600 euro. Zoals eerder reeds duidelijk gemaakt bepalen deze combinaties niet alleen de uitstraling van de pelletkachel, maar tevens ook de kwaliteit en de levensduur. Hier even goed over nadenken en de verschillende opties tegenover elkaar afwegen is dan ook altijd zeer interessant.
 • Keuze 2: Het onderhoud van je pelletkachel
  In tweede instantie moet er uiteraard altijd rekening worden gehouden met het vereiste onderhoud van de pelletkachel. De jaarlijkse onderhoudskost is gelegen tussen de €100 en €190 euro. In principe is het alleen het eerste jaar noodzakelijk om een dergelijk onderhoud uit te besteden. Vanaf dan moet dit wel nog steeds jaarlijks gebeuren, maar het merendeel van de gebruikers kunnen dit dan zelf. Houd er wel rekening mee dat ook de schouw per jaar één keer moet worden schoongemaakt. De gemiddelde kostprijs hiervoor is gelegen tussen de €60 en €100 euro per jaar.
 • Keuze 3: De plaatsingskosten van de pelletkachel
  Heb je er voor gekozen om een pelletkachel te kopen? In dat geval spreekt het voor zich dat deze ook nog moet worden geplaatst. De plaatsingskosten voor een pelletkachel zijn net als de aankoopprijs sterk afhankelijk van de situatie. De installatiekosten worden dan ook beïnvloed door de volgende factoren:

  1. Is er sprake van een bestaande situatie? In dat geval moet er uitsluitend een nieuwe kachel worden geplaatst. Het rookgaskanaal dient in dit geval dus niet te worden gemaakt. De gemiddelde installatiekosten liggen dan tussen de €175 en €500 euro.
  2. De situatie waarin er gebruik wordt gemaakt van een dubbelwandige inox flexibel die in een bestaand pand wordt geplaatst. De kostprijs voor de installatie is dan gelegen tussen de €650 en €950 euro.
  3. Er is geen schouw en ook geen luchttoevoer aanwezig. Er wordt in dit geval een compleet nieuw rookgaskanaal in inox of staal geplaatst. Deze wordt aangebracht in de luchttoevoer en heeft als doel om de verbranding te voorzien. De gemiddelde kosten hiervoor starten rond de €1.000 euro.

 • Keuze 4: De kostprijs van de pellets
  Tot slot is er uiteraard nog de aankoopprijs van de pellets zelf. Je dient er rekening mee te houden dat deze kosten zijn gelegen tussen de €250 en €1.125 euro op jaarbasis, afhankelijk van het verbruik. De gemiddelde kostprijs van houtpellets bedraagt ongeveer 4,8 tot 5,5 cent per kWh. We gaan dus uit van een gemiddeld jaarlijks verbruik welke is gelegen tussen de 5.000 en 20.000 kWh. Wil je er zeker van zijn dat je jouw pellets tegen de best mogelijke prijs kan aanschaffen? In dat geval is het altijd een aanrader om deze in de zomer te kopen. De prijs voor houtpellets ligt dan immers lager in vergelijking met de wintermaanden.
 • Besparen op jouw pelletkachel

  Ben je na het lezen van de bovenstaande informatie ook geïnteresseerd in het aanschaffen van een pelletkachel? In dat geval is het altijd interessant om eerst even meerdere offertes op te vragen bij verschillende bedrijven. Niet alleen de aankoopprijs van een pelletkachel kan immers niet onaanzienlijke verschillen vertonen, dat geldt eveneens voor de plaatsingskosten. Door een vergelijking uit te voeren op basis van de offertes die zijn verkregen van verschillende bedrijven is het altijd mogelijk om een besparing te realiseren op het kopen en laten plaatsen van jouw pelletkachel. In de praktijk kan deze besparing zomaar oplopen tot 30 procent! Zo wordt het in huis halen van die ene pelletkachel financieel meteen een flink stuk interessanter.

  Bron:
  www.premie-pelletkachel.be
  www.energiesparen.be

  Meer begrippen:

  > CV-ketel

  > Dakisolatie

  > Duurzame energie

  > Gelijkstroom zonnepanelen

  > Groene stroom

  > Isolatie

  > Kilowattuur (kWh)

  > Meterkast

  > Sluipverbruik

  > Vloerverwarming

  > Wattpiek

  > Zonnestroom

  Of bekijk alle begrippen.

   

  Offertes voor zonnepanelen ontvangen?

  Kies voor een erkende installateur en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van vakmensen actief in jouw buurt.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & Bespaar
  • Erkende installateurs