Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
Zonne-energiegids.be
Zonne-energiegids.be

Vloerverwarming

Steeds meer mensen kiezen er tegenwoordig ook voor om te investeren in vloerverwarming voor hun woning, naast zonne-energie systemen. Dit komt omdat er aan deze vorm van verwarmen heel veel interessante voordelen zijn verbonden. In eerste instantie is het bijvoorbeeld zo dat er geen radiatoren geplaatst dienen te worden. Dit zorgt er voor dat er veel ruimte in de binnenkamers kan worden bespaard. Daarnaast staat de warmte die wordt opgewerkt door middel van vloerverwarming er om bekend bijzonder aangenaam te zijn en kan er worden bespaard op het energieverbruik met betrekking tot de verwarming in huis. Denk jij er ook aan om te investeren in vloerverwarming, maar zou je in eerste instantie graag een goed zicht willen hebben op de voordelen en de kosten die er aan verbonden zijn? In dat geval is het raadplegen van de informatie op deze pagina de moeite meer dan waard!

Hoeveel kost vloerverwarming?

Voordat je een investering gaat doen in vloerverwarming is het zeer belangrijk om bij jezelf na te gaan welke doel je op dit vlak voor ogen hebt. Je kan vloerverwarming dan ook plaatsen vanuit twee verschillende perspectieven. In eerste instantie is het bijvoorbeeld mogelijk om vloerverwarming te voorzien, gewoon omdat je tijdens de wintermaanden warme voeten wilt hebben, maar daarnaast kan je er ook voor kiezen om vloerverwarming te leggen omdat je op die manier je volledige woning wenst te verwarmen. In de praktijk is deze keuze cruciaal, want het is bepalend voor het uiteindelijke systeem met vloerverwarming. Vloerverwarming die de volledige woning moet verwarmen noemen we hoofdverwarming. Gaat het echter om het louter en alleen verwarmen van de vloer? Dan is er sprake van comfort- of bijverwarming.

In principe is het zonder probleem mogelijk om vloerverwarming op beide manieren toe te gaan passen. Afhankelijk van het exacte systeem die je wenst wordt er gebruik gemaakt van een grotere of beperktere buis- of draadafstand ten opzichte van elkaar. Deze afstand noemen we in de praktijk de zogenaamde ‘H.O.H. afstand’. Belangrijk is in dit gegeven eveneens om rekening te houden met mogelijke andere verwarmingsbronnen die zich in je huis bevinden. Heb je bijvoorbeeld ook radiatoren staan? In dat geval is het niet meteen een vereiste om je vloerverwarming toe te passen als hoofdverwarming. Is er geen sprake van extra warmtebronnen en wil je tijdens de koude wintermaanden toch kunnen genieten van een aangenaam warme woning? Dan is het toepassen van vloerverwarming als hoofdverwarming uiteraard een absolute must.

Wil je vloerverwarming als hoofdverwarming gebruiken? Wees er dan absoluut zeker van dat de buizen dichter bij elkaar komen te liggen. Alleen op deze manier is het namelijk mogelijk om je woning op efficiënte wijze van de gewenste, warme temperatuur te kunnen voorzien. Ben je benieuwd naar de kostprijs van de verschillende mogelijkheden op vlak van vloerverwarming als bij- of hoofdverwarming? In dat geval kan de onderstaande tabel je daarbij verder helpen!

Hoofdverwarming Uitgebreide bijverwarming Gewone bijverwarming Aantal groepen Kostprijs
Tot 10 m2 Tot 20 m2 Tot 20 m2 1 groep Tussen €760 & €835 euro
Tot 20 m2 Tot 30 m2 Tot 40 m2 2 groepen Tussen €860 & €925 euro
Tot 30 m2 Tot 45 m2 Tot 60 m2 3 groepen Tussen €960 & €1100 euro
Tot 40 m2 Tot 60 m2 Tot 80 m2 4 groepen Tussen €1125 & €1150 euro
Tot 50 m2 Tot 75 m2 Tot 100 m2 5 groepen Tussen €1225 & €1275 euro
Tot 60 m2 Tot 90 m2 Tot 120 m2 6 groepen Tussen €1425 & €1550 euro
Tot 70 m2 Tot 105 m2 Tot 140 m2 7 groepen Tussen €1575 & €1725 euro
Tot 80 m2 Tot 120 m2 Tot 160 m2 8 groepen Tussen €1710 & €1875 euro
Tot 90 m2 Tot 135 m2 Tot 180 m2 9 groepen Tussen €1860 & €2000 euro
Tot 100 m2 Tot 150 m2 Tot 200 m2 10 groepen Tussen €2050 & €2200 euro

Zoals reeds blijkt uit bovenstaande prijstabel wordt er bij vloerverwarming altijd gebruik gemaakt van meerdere groepen. Dit heeft alles te maken met het feit dat één leiding slechts over een maximale lengte van 120 meter mag beschikken. Mocht een buis toch langer zijn dan 120 meter loop je het risico om geconfronteerd te worden met drukverlies. Dit kan de goede werking van een systeem met vloerverwarming aanzienlijk beïnvloeden en dat kan uiteraard niet de bedoeling zijn.

Daarnaast is het ook nog eens zo dat de warmte evenrediger wordt verdeeld in het geval er sprake is van meerdere groepen die zijn aangesloten. Des te groter het oppervlak van de vloerverwarming is, des te meer verschillende groepen er doorgaans moeten worden toegepast.

De prijsopbouw van vloerverwarming

De prijsopbouw van vloerverwarming is opgedeeld in drie verschillende onderdelen. Het grootste deel van de kostprijs wordt in beslag genomen door de materiaalkosten. Deze is goed voor 50% van het totale verschuldigde prijskaartje. De resterende 50% wordt opgedeeld in 46% arbeidskosten en 4% afvoerkosten. Er dient daarnaast eventueel ook nog rekening te worden gehouden met mogelijke afvoerkosten voor de radiatoren. Deze mag dan soms reeds inbegrepen zijn in de offerte, dat geldt lang niet voor alle bedrijven die vloerverwarming kunnen plaatsen. Let hier wel op.

Welke keuzes beïnvloeden de kostprijs van vloerverwarming?

Voordat je er voor gaat kiezen om een investering te doen in vloerverwarming is het altijd van belang om stil te blijven staan bij de verschillende keuzes die de uiteindelijke kostprijs zullen beïnvloeden. Om je te kunnen garanderen dat je geen van deze keuzes over het hoofd ziet hebben we ze even voor jou op een rijtje gezet.

  Keuze 1: Het soort vloerverwarming
  Wat veel mensen ook nog niet weten is dat er eigenlijk tegenwoordig twee verschillende vormen van vloerverwarming bestaan. We onderscheiden op dit vlak de gewone, traditionele vloerverwarming van de elektrische vloerverwarming. Traditionele vloerverwarming is het systeem waarbij er gebruik wordt gemaakt van een watergevoede installatie. Deze wordt aangesloten op de centrale verwarming. Deze klassieke uitvoering van het vloerverwarming systeem is eigenlijk sinds jaar en dag veruit het populairst. Dit heeft alles te maken met het feit dat het energieverbruik in vergelijking met elektrische vloerverwarming een flink stuk beperkter is. Bovendien is een dergelijke installatie ook betrouwbaarder in vergelijking met de elektrische variant.

  Toch kan het in bepaalde situaties meer aan te raden zijn om gebruik te maken van een elektrische vloerverwarming. Bij dit systeem wordt er gewerkt met gloeiende draden en niet met verwarmde buizen zoals dat bij traditionele vloerverwarming wel het geval is. Deze draden worden geïntegreerd in de matten die onder de vloer worden gelegd. Elektrische vloerverwarming is vergeleken met traditionele vloerverwarming vrij eenvoudig zelf te plaatsen. In het merendeel van de gevallen wordt ze wel gebruikt als comfort- of bijverwarming en dus niet als hoofdverwarming.

 • Keuze 2: Hoofd- of bijverwarming?
  De tweede keuze is er één die eveneens zeer logisch is. Kies je er namelijk voor om je vloerverwarming te gebruiken als hoofd of als bijverwarming? Wordt er voor gekozen om het systeem als hoofdverwarming te gebruiken? Dan is er nood aan een hogere intensiteit aan buizen in vergelijking met bijverwarming. Bij een hogere intensiteit is de zogenaamde H.O.H. afstand beperkter, maar valt de prijs een stuk hoger uit. Een H.O.H. afstand van bijvoorbeeld 10 centimeter is dan ook haast dubbel zo duur als vloerverwarming die beschikt over een H.O.H. van 20 centimeter.
 • Keuze 3: Eventuele opties / extra kosten
  Op het moment dat je er voor kiest om gebruik te gaan maken van vloerverwarming als hoofdverwarming in je huis beschik je nog over de mogelijkheid om een keuze te maken uit verschillende extra opties. We hebben uiteraard ook deze nog even voor jou op een rijtje gezet inclusief de gemiddelde kostprijs waar je rekening mee dient te houden.
  Optie Prijs
  Pompschakelaar Tussen €70 & €105 euro
  Aansluiting op stadsverwarming Gemiddeld zo’n €80 euro
  Isolatiefolie Gemiddeld zo’n €1 euro per m2
  Verwijderen van de radiatoren Tussen €30 & €40 euro
 • Interessante bespaartips

  Hoe interessant een systeem met (traditionele) vloerverwarming ook mag zijn, het spreekt voor zich dat het altijd positief is wanneer er nog een mogelijke, extra besparing op kan worden gerealiseerd. Wij hebben de interessantste bespaartips op dit vlak als volgt opgesomd:

  • Combineren van meerdere projecten
   Stel je vast dat je CV-installatie reeds aanzienlijk is verouderd en bijgevolg aan vervanging toe is? In dat geval is het altijd interessant om er voor te kiezen om beide werkzaamheden met elkaar te combineren. In de praktijk is het mogelijk om op deze manier tot zomaar even €40 euro aan voorrijkosten uit te sparen. Eventueel kun je een combinatiekorting op het algehele systeem inclusief ketel krijgen.
  • Onderhandelen over het prijskaartje
   Je moet er als consument vanuit gaan dat je nooit meteen de beste prijs zal krijgen. Het loont dan ook altijd de moeite om te onderhandelen. Veel mensen vinden dit geen leuke manier van zakendoen, maar het kan wel zorgen voor een aantrekkelijke besparing. In de praktijk moet het op deze manier dan ook mogelijk zijn om een niet onaantrekkelijk bedrag tot wel €200 euro uit te sparen op je uiteindelijke factuur.
  • Premie
   Soms geeft de Federale overheid ook een subsidie voor allerlei duurzame producten. In die zin kan het gebruik van vloerverwarming ook gezien worden als duurzaam omdat het de kosten van verwarmen kan verlagen omdat het systeem efficiënter is. Daarnaast is het zo dat mensen, nu ze toch goed bezig zijn, ook kiezen voor bijvoorbeeld isolatie of een warmtepomp. Een subsidie kan de kosten aanzienlijk verlagen. Kijk op vloerverwarmingen.
  • Steek zelf ook de handen uit de mouwen
   Het zelf plaatsen van vloerverwarming is uiteraard niet voor iedereen weggelegd. Dat hoeft gelukkig ook niet. Het is nog altijd een mogelijk om te besparen op de kostprijs van de installatie van je vloerverwarming door zelf ook de handen uit de mouwen te steken. Vraag de vakman dan ook altijd gerust waarmee je hem van dienst kan zijn. Zelf de handen uit de mouwen steken kan er in de praktijk voor zorgen dat je vrij eenvoudig tot wel €80 euro kan uitsparen op de arbeidskosten die je worden aangerekend.

  Meer begrippen:
  > Azimut
  > CV-ketel
  > Dakisolatie
  > Passieve zonne-energie
  > Pelletkachel
  > Silicium
  > Volt
  > Zonnecel
  > Zonnestroom

  Of bekijk alle begrippen.

 

Offertes voor zonnepanelen ontvangen?

Kies voor een erkende installateur en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van vakmensen actief in jouw buurt.

 • Gratis
 • Vrijblijvend
 • Vergelijk & Bespaar
 • Erkende installateurs